Advies gevraagd betreft "verkeerd"gedrag engelse stafford 1,5 jaar

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RichardRichard

Hallo,

Wij ( ik 43,mijn vrouw 38,zoon 16,dochter 18 en zoontje van 8) hebben een engelse stafford van pup af aan(9 weken),hij is nu bijna 1,5 jaar.
Ik ben met hem op puppycursus geweest en de EG1 doorlopen,ging helemaal goed.
Hij luistert zeer goed naar mij,zowel binnen als buitenshuis,vaak is 1 woord wel genoeg.
Iedereen kan heel goed met hem ,alleen heb ik het idee dat hij enorm aan mij is gehecht en daardoor mijn vrouw gaat uitdagen.
Als ik mijn vrouw even vasthou,dan staat meneertje te blaffen en komt hij er met een speeltje bij staan,als ik niet thuis ben daagt hij mijn vrouw ook uit.
Mijn vrouw uitdagen doet hij dan ook nooit als ik er bij ben,als ik de deur uit ben begint hij al.
Het probleem is dat mijn vrouw een hernia heeft en hier 7 weken geleden aan is geopereerd,dus de hond even goed aanpakken zit er ook niet in.
Als er iemand aan de deur staat en mijn vrouw hem wilt wegsturen,dan hangt hij met zijn poten om mijn vrouw haar been heen en begint hij te grommen en luistert totaal niet,dit doet hij nooit in mijn bijzijn.
Gisteren deed hij dit weer en wilde mijn zoon van 16 hem weghalen waarop hij dit niet kon accepteren en om zich heen begon te "bijten/grommen"om te laten weten ik ben de baas.
Ze hebben hem uiteindelijk in de bench gedaan.
Mijn vrouw begint zich nu wel zorgen te maken om zijn gedrag omdat ze eigenlijk een beetje bang van hem werd hoe hij reageerde.
Ik wil daar zeker wat aan gaan doen,maar het vervelende is,als ik in de buurt ben,dan is hij enorm lief en doet hij alsof er niets aan de hand is,iedereen om ons heen ziet dit.
Wat kan ik hiermee doen,want wil absoluut niet dat dit een keer echt fout gaat natuurlijk.
Het probleem is wel dat mijn vrouw fysiek niet in staat is om er goed mee bezig te gaan gezien haar rug.
Mijn vrouw is wel altijd degene die hem wat lekkers geeft als ze in de keuken is,etc etc,misschien is ze wel te goed voor hem?
Wie o wie kan ons advies geven?
Alvast bedankt!
Groeten,
Richard
 

 

honden page profiel MickMickgoedgekeurde fokker

honden foto van Mick

Ik vind dit zeer vreemd gedrag en al helemaal voor een SBT.

 

Overigens ben ik zeer tegen het fysiek aanpakken van een SBT, ze zijn toch al zo goed als ongevoelig voor pijn, waardoor je het vertrouwen in jouw/jullie eerder kwijt mee raakt als dat je band beter zal worden.

 

Bij mij luisteren ze net zo goed naar mij als mijn 2 kleine mannen van 10. Wat ik of mij vrouw oppikte bij cursus lieten we ook de 2 kleine mannen met ze oefenen, dus wellicht ligt daar de key.

 

Ik zou iig beginnen met simpele opdrachtjes om de band te verbeter, lekker samen aan het werk.

 

Mag ik vragen naar zijn stamboomnummer? Ik ben erg benieuwd uit welke lijnen ze komt.

honden page profiel RichardRichard

Dank je wel voor je bericht Mick.
Het fysiek aanpakken is ook niet zo bedoeld,staat er wat vreemd.
Ik bedoel eigenlijk dat mijn vrouw nu niet fysiek 100% is om ermee aan de gang te zijn als ik er niet ben.
Ze is geopereerd aan haar rug en er staat een bed in de woonkamer waarop ze nog regelmatig moet gaan liggen voor haar herstel.
Het uitlaten lukt haar nu ook niet gezien haar herstel.
En het punt is dat hij tegenover mij dit gedrag absoluut niet vertoont,dat maakt het gewoon lastig.

Stamboomnummer heb ik zo even niet bij de hand aangezien ik niet thuis ben.

honden page profiel MickMickgoedgekeurde fokker

honden foto van Mick

" Dank je wel voor je bericht Mick.Het fysiek aanpakken is ook niet zo bedoeld,staat er wat vreemd.Ik bedoel eigenlijk dat mijn vrouw nu niet fysiek 100% is om ermee aan de gang te zijn als ik er niet ben.Ze is geopereerd aan haar rug en er staat een bed in de woonkamer waarop ze nog regelmatig moet gaan liggen voor haar herstel.Het uitlaten lukt haar nu ook niet gezien haar herstel.En het punt is dat hij tegenover mij dit gedrag absoluut niet vertoont,dat maakt het gewoon lastig.
Stamboomnummer heb ik zo even niet bij de hand aangezien ik niet thuis ben. "

 

Oke, was idd niet helemaal duidelijk vandaar mijn opmerking.

 

Als ze kan, zou ik in huis wat dingetjes met hem doen. Beginnen weer met de basis, zit, lig, sta, blijf, op de bank, van de bank, in de bench, hier enz enz enz. Dat zou ze denk ik wel moeten kunnen doen, daarbij lekker verwennen met iets wat ie zelden tot nooit krijgt maar erg lekker is.

 

Werken aan de band tussen hun, zal denk ik het gedrag wel doen verbeteren.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Het zijn hele slimme honden.

Hij heeft succes met zijn klier gedrag bij je vrouw. Hij daagt haar uit en krijgt aandacht. Aandacht is altijd leuk. 

Het lijkt, of hij ook opzoek is naar grensen, tot hoever kan ik gaan.

 

Als ze hem weg stuurt bij het aan haar been hangen en hij gromt, krijgt hij wat hij wilt, zijn zin en aandacht.

Naar je zoon gromde hij ook, hij heeft succes met grommen.

 

Hij doet dit niet om de baas te willen zijn, ik denk dat hij aandacht wilt en is op zoek naar grenzen. 

 

Als hij gromt, even goed om te kijken waar de  grens ligt.

Ook kan het zijn, dat hij zich verveelt en iets te doen wilt hebben.

 

Wat ondernemen jullie met hem zoal? Het zijn wel honden, die graag aan het werk gaan.

 

Je zou kunnen kijken voor hersenwerkjes voor in huis, dat is iets wat je vrouw zou moeten kunnen doen. Kan al, door een handje brokjes over de grond of in de tuin te strooien.

Zo geef je hem iets te doen.

 

Misschien uit het werk gaan fietsen, praktijkspeuren, of op een honden club behendigheid of frisbee of iets dergelijks gaan doen.

 

Thuis, als hij gaat klieren, liever voordat hij gaat klieren, wat hersenwerkjes aanbieden. Een kartonnen doos met lege wc rollen, brokjes in strooien en hem laten zoeken.

Sommige honden, vinden het ook geweldig een kartonnen doos te verscheuren, is ook een activiteit.

Geef hem een gevulde kong, dan is hij ook een tijdje zoek, of een bot van de slager. Dat zijn hele fijne activiteiten voor honden.

 

Als hij bij je vrouw gaat klieren, beste is ok even een riem om te doen, gelijk de bench in, max 30'sec er weer uithalen.

Weer klieren, gelijk in de bench, max 30 sec en zo laat je hem zien, dat klier gedrag niet gewenst is en hem alleen maar oplevert, dat hij een time out krijgt en dat vinden ze niet fijn.

Als in de bench gaan niet lukt, kan ze ook zelf even de kamer uit lopen.

 

De bel gaat, niet mee nemen naar de voordeur. Klieren is gelijk de bench in.

Bij bezoek, kan je hem ook even in de bench laten, totdat hij rustig is en dan eruit halen.

 

Ik ben wel benieuwd wat jullie allemaal met hem ondernemen.

 

honden page profiel PLRPLR

honden foto van PLR

En wat als zij de hond geestelijk aan het werk zet met bv hersenwerk zodra je weg bent? Zo maakt ze de hond geestelijk moe zonder dat zij haar eigen lichaam erg hoeft te belasten. De hond is dan geestelijk uitgeput en de kans dat de hond daarna nog gaat uitdagen is aanzienlijk kleiner. Dit word ook vaak gedaan bij honden die langere tijd rust moeten houden met revalideren. Of even lekker laten uitleven op een tastybone/nylabone? 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Hij heeft best al veel cursussen gedaan voor zo'n jonge hond, was dit iets leuks voor hem, of stond er veel druk op hem?

 

Zo achter de computer is het lastig zien waarom hij zich precies bij je vrouw zo gedraagt. Dat hij over haar de baas wil zijn in elk geval niet dat willen honden niet.

Is ze duidelijk naar hem, snapt hij wat er bedoeld wordt. Knuffelen tussen man en vrouw, snappen veel honden niet, dat is bij onze hond ook zo. Even geruststellend toespreken dat er niets is om je druk over te maken is hier dan genoeg.

Wat houdt uitdagen in? Wat doet de hond precies? En hoe reageert je vrouw daarop? Probeert ze jou misschien te imiteren, wat haar misschien niet lukt omdat iedereen anders is, en zo voor onduidelijkheid zorgt? (ik denk alleen maar mee)

Deed hij dit voor de hernia ook al?

 

Als ze naar de deur loopt, kan ze misschien de hond eerst maar (rustig en vriendelijk) ergens apart zetten zodat dat probleem voorlopig niet meer aan de orde komt. Dat brengt wat ontspanning in de verhouding. Verder ook bepaalde situaties proberen te voorkomen waarin de hond uitdaagd.

Ik zou ook aan de band gaan werken als ik haar was. Zoekspelletjes bijv. is misschien wel te doen voor haar?

honden page profiel ElianeEliane

Honden zijn prooi en prikkeldieren. Dit betekend dat ze gestuurd worden door deze 2 items.

 

Van wat je vertelt, doet dit mij denken aan spanning en onzekerheid die de kop opsteekt omdat je weg bent. Honden hebben nood aan voorspelbaarheid en duidelijkheid. Hierdoor voelen zij zich veilig.

Wanneer dit voor één of andere reden wegvalt, ontstaat er bij jouw hond spanning. En laat dit nu net iets zijn waar deze jongens heel gevoelig voor zijn. En krijg je dit soort van gedrag.

 

Honden pikken ongelooflijk veel op, door geur (afhankelijk van hoe wij ons voelen worden er verschillende soorten stoffen aangemaakt en komen die in onze bloedbanen terecht) en observatie (van ons gedrag). 

 

Jouw echtgenote gedraagt zich ook anders, waarschijnlijk onzeker (vanwege de kracht van jullie hond) en voorzichtig door haar rugproblemen. Alleen, honden kunnen niet zover door redeneren. Zij volgen voornamelijk wat we met ons lichaam vertellen.

 

Iemand aan de deur betekent ook stress en spanning voor de hond. Het feit dat jouw zoon wilde helpen (heel lief van hem) maar ook het verkeerde signaal geeft (dit vervelend vindend voor zijn moeder) wordt de onzekerheid van julllie hond groter en geeft dit ook te kennen door het gegrol/grommen.

Wat dan weer een totaal verkeerd effect op jullie creëert, angst en onzekerheid. Dus wordt er weer aan de hond bevestigt dat er iets is.

 

Je kan beginnen met op de hond zijn spanning en onzekerheid te werken, zodat deze gaat verdwijnen en iedereen van de hond zijn gezelschap kan genieten.

 

Als je de plek hebt (bvb een garage) kan je al een paar bezigheden voor de hond in elkaar steken. Karton is hiervoor een geschikt materiaal.

 

Zorg voor een aantal grote kartonnen dozen. Maak deze op een hoogte (5 cm lager dan de hond zijn borsthoogte). Vul ze voor de helft tot 2/3 met lege rolletjes van wcpapier. Strooi daar stukjes gedroogde vleesblokjes (is gezond, super lekker en werkt echt wel op de hond zijn neus en ruikcapaciteiten).

 

Verzamel lege eierdoosjes, ook hier kan je een paar van die vleesblokjes insteken. om ze dan op verschillende plekken in huis te zetten, zodat je hond op zoek kan en het feest kan beginnen.

 

Het voordeel hiervan is dat dit voor een bezigheid voor de hond zorgt. Door het karton te "versnipperen" wat voor hun wat simultaan loopt met het eten van een "prooi". Deze prikkels worden door de hersenen ontvangen en zorgen dat er rustgevende/kalmerende stoffen aangemaakt worden en in de bloedbaan komen.

 

Het nadeel is => tja iemand zal het karton moeten ruimen 

 

Zorg ook voor voldoende natuurlijk en gezond kauwmateriaal, zoals gedroogde kophuid en/of bullpezen.

 

Behalve bezigheid zijn dit natuurlijke kanalen om hun spanning te laten afvloeien.

 

Wanneer er iemand aan de deur staat en je vrouw niet graag heeft dat hij bvb mee de gang in gaat? Haal je gewoon een prikkel boven die interessanter is dan de prikkel die aan de voordeur staat.

 

Uiteraard is het aangewezen om hiermee een training aan te vangen wanneer het rustig is in huis.

Voorbeeld, stel je hond ligt te slapen en je vrouw gaat naar de de keuken voor een tas koffie. Dan de moment om de hond bij haar te roepen, wanneer hij dan naar haar komt belonen. Maar uiteraard met iets dat de moeite is. Een stukje gekookte kip, of rauw rundsstoofvlees. In elk geval iets dat hij echt de moeite vindt.

 

Zoals ik daarstraks al vermelde dat een hond een prikkeldier is? Is de kunst om te zorgen dat jij de beste prikkel hebt. En dan heb je meteen de aandacht. 

 

En jouw vrouw heeft weinig tot geen kracht nodig hiervoor. Alleen zorgen dat ze duidelijk is. Luisteren is belonen, niet luisteren? Dan mag hij op zijn hoofd gaan staan en krijgt hij niets.

 

Maar ook met het lichaam duidelijk zijn. Voorbeeld, willen dat de hond meegaat maar dat je middenin het deurgat blijft staan en de doorgang blokkeert. Dit is niet duidelijk voor de hond.

 

Het oefenen kan eigenlijk gewoon doorheen de dag. Gaat je vrouw bvb naar de badkamer, even op de hond roepen dat hij komt. Zit jouw zoon in de keuken, hond effe naar de keuken komt. Maar altijd wel belonen. Hier geef je met aan dat dit het gedrag is dat je graag wil. Dit is duidelijk voor de hond. OK? Beloning. Niet OK? Geen beloning. Je zal normaal gezien hier snel verandering moeten zien.

 

Wat het blaffen bettreft als jullie knuffelen? Tja stoppen met knuffelen  Nee hoor grapje.

 

Ook dit geeft hem spanning. Nu dit is zeker geen onbekend fenomeen. Er zijn nog heel wat honden die dit doen. Het heeft ook een naam, die noemt men de split up

 

Dus geef hem iets te doen en dan kunnen jullie rustig knuffelen  

 

 

Volgende forumvraag: Lto3
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^